We zoeken naar jouw quotes! Voor een nieuwe poster campagne verzamelen wij queer quotes uit de community. Is er een mooie, krachtige quote die altijd is blijven hangen? Heb je zelf een goeie quote bedacht? DM ons op insta of laat het ons weten via ons contactformulier!
We are looking for you quotes! For a new poster campaign we would like to collect queer quotes from the community. Is there a beautiful or powerful queer quote that has stuck out to you or have you thought of a quote yourself? Please DM us or let us know via our contact form!
Daar is die dan! We zijn super trots op ons allereerste jaarverslag. We hebben zoveel gedaan in 1 jaar tijd. We kijken erg tevreden terug op een succesvol eerste jaar. Toen we met QF begonnen hadden we niet durven dromen dat we met zoveel mooie mensen mochten werken en dat er zoveel partijen zijn die graag met ons willen werken en wij met hun.
We mistten zelf het community gevoel in de stad en besloten daarom dit platform op te richten om mensen samen te brengen. En girl, we did!
Queer Factory bestaat in 2024 uit een team van 6 personen. In 2024 hebben we met 18 evenementen een totaal aantal van 1785 bezoekers bereikt. Door samen te werken met 26 organisaties hebben we 41 performers een plek op het podium kunnen geven. Er zijn 10 publicaties over ons verschenen. We hebben eind 2024 761 volgers op Instagram. Het aantal performers waar we mee hebben samengewerkt bestaat uit 8 drag queens, 8 club kids, 6 performers, 7 sprekers, 6 fotografen en 9 DJ’s.
Shablam. We did that.
We kijken echt enorm uit naar nog meer mooie evenementen met jullie mooie mensen. We doen dit samen. TOT SNEL!
Op donderdagavond 9 januari vonden de Friese Pop Awards plaats in Neushoorn. Joost Klein ging er met zijn Europapa vandoor met de prijs voor de Videoclip van het Jaar en de Song van het Jaar. De Talent Award ging naar Johannes Ketele, en de Publieksprijs werd gewonnen door Queer Factory. De Bernlefpriis - de prijs voor degene die afgelopen jaar het meest heeft betekend voor Friestalige muziek - nam Alexander Moto mee naar huis. De laatste prijs die werd uitgereikt was de Popprijs, die werd gewonnen door Henk Jansen.
Het Leeuwarder queer-platform Queer Factory kreeg de publieksprijs. Mede-initiatiefnemer Peter Dijkstra, verder onder andere programmeur van het Groninger poppodium Vera, was ook genomineerd voor de Friese Popprijs.
Het publiek kon online zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. De prijs ging naar Queer Factory, de organisatie heeft volgens de jury een duidelijke stempel gedrukt op de Friese popcultuur. Het is een collectief dat met culturele evenementen het queer zijn gewoner wil maken in Fryslân.
"Te gek. Dit had ik niet verwacht, dus dat is super leuk", zegt Ids Tjaarda, Blondeau, van Queer Factory.
"Wat voor ons belangrijk is, is dat wij evenementen organiseren waar de queer community zich thuisvoelt, maar ook onze allies." Bondgenoten, doelt Tjaarda op. "Wij hebben dit jaar twintig evenementen georganiseerd en wij zijn maar met ons zessen." Een hele prestatie dus, volgens Tjaarda.
Met trots presenteer ik u het Regenboogprogramma 2024-2027. Het resultaat van een mooie samenwerking van ons regenboognetwerk. In de gemeente Leeuwarden moet iedereen overal zichzelf kunnen zijn en zich veilig en geaccepteerd voelen, ongeacht achtergrond, identiteit of levensovertuiging. We zijn een gemeente met een actief regenboogbeleid op zichtbaarheid, emancipatie en inclusie van de regenbooggemeenschap.
Samen met het regenboognetwerk zijn we hard aan de slag in het onderwijs, de zorg, op straat en op andere gebieden om de acceptatie en de veiligheid van onze regenbooggemeenschap te vergroten.
We zetten ons blijvend in. Dit is niet alleen een kwestie van een lange adem, dit vergt ook inzet van de hele gemeente. En juist daarin zetten we met dit regenboogprogramma een nieuwe stap.
„De toekomst is groot. Over bepaalde dingen maak ik me zorgen, maar ik blijf positief naar de toekomst kijken. Als je dat niet doet, dan kom je niet vooruit.
Met de stichting Queer Factory brengen we iedereen, queer of niet, samen in een zoektocht naar herkenning en erkenning. Om elkaar te vieren. Het gaat om acceptatie en zichtbaarheid. Ik ben als Blondeau aangesloten, mijn artiestennaam. We hebben veel bereikt dit jaar. Een plek in het cultuurbeleid, de totstandkoming van het regenboognetwerk en een goede samenwerking met de gemeente Leeuwarden.
"We bestaan vanaf februari dit jaar en hebben al verschillende evenementen georganiseerd", vertelt Eva van Netten, ook een van de oprichters. "De komende weken komen er nog een aantal aan."
In samenwerking met het Noordelijk Film Festival presenteert Queer Factory een aantal films over de thema's. "Ook werken we de komende weken samen met Explore the North met een programma in De Stadskas."
"We bestaan vanaf februari dit jaar en hebben al verschillende evenementen georganiseerd", fertelt Eva van Netten, ek ien fan de oprjochters. "De komende weken komen er nog een aantal aan."
Yn gearwurking mei it Noordelijk Film Festival presintearret The Queer Factory in tal films oer de tema's. "Ook werken we de komende weken samen met Explore the North met een programma in De Stadskas."
''Dit is geen pinkwashing. Geen regenboogprovincie zonder regenboogbeleid. Samen sterk.''
''Toen drie weken geleden het culturele initiatief Queer Factory Fryslân werd gelanceerd, mocht ik in Leeuwarden een talkshow leiden waarbij model en transgender Valentijn de Hingh de hoofdgast was. Valentijn, tegenwoordig als redacteur werkzaam bij nieuws-platform De Correspondent, vertelde over haar transitie, hoe moeilijk dat proces was, over haar leven nu, over de dreigingen die tegenwoordig van alle kanten lijken te komen.''
Opiniestuk door Kirsten van Santen
In een tijd waarin vrijheid voor iedereen niet langer als vanzelfsprekend kan worden beschouwd, staat het regenboogbeleid van de provinsje Fryslân als een krachtig symbool voor verbondenheid en inclusiviteit. Het kleurenpalet van de regenboog weerspiegelt niet alleen diversiteit in gender en seksuele geaardheid, maar haar vlag wappert ook voor de fundamentele rechten van eenieder om vrij te zijn, zichzelf te uiten en veilig te voelen in onze mienskip.
Opiniestuk door Queer Factory
Frédérique Emmerig (65) uit Sneek gaat sinds kort door het leven zoals ze zich altijd voelde: een vrouw. Donderdagavond was het voor haar een wereld van herkenning bij de aftrap van het platform Queer Factory.!
LEEUWARDER COURANT | 08.02.2024
Jesse van der Wal, alias dragqueen Jezze Jezzebel, had laatst nog zo mooi verwoord hoe hij de zichtbaarheid van queers voor zich ziet in de podcast van Sipke Jan Bousema. ,,In culturele uitingen, productioneel, bestuurlijk, met het oog op educatie.'' Queer Factory is een nieuwe stichting, die zich inzet voor de queer-acceptatie en zichtbaarheid in de culturele sector.
Zelf producties opzetten, kritisch meedenken en zodoende dingen toevoegen, ook aan het beleid; dat is de bedoeling. Deze club heeft al een goed contact met de gemeente Leeuwarden, waar men zeer geïnteresseerd in het zogenaamde 'inclusiviteitskompas', dat deze groep ontwikkelde.
3VOOR12 FRIESLAND | 05.02.2024
Op muzikaal gebied broeit, groeit en bloeit er continu van alles in de provincie Friesland. We stuiten binnen de redactie regelmatig op interessante samenwerkingen, ontwikkelingen binnen bestaande projecten of er drijven ineens nieuwe talenten boven. In de rubriek 'Op de Radar' willen we de lezer op de hoogte brengen en voeden met vers muzikaal voer voor inspiratie, nieuwe input en als stimulans om eens een evenement te bezoeken waar je anders niet heen zou gaan. Zet 8 februari alvast in je agenda, en wees welkom bij de launchparty van Queer Factory!